Vertegenwoordigers van bouwbedrijf J.A. van Gisbergen en Strotec delen in de maart editie van vakblad AANNEMER hun ervaringen met de eerste keer dat in Nederland seriebouw met prefab stropanelen werd toegepast.
Als het aan Strotec ligt gaat nu de vaart erin, want volgens directeur Verheijen is stro een nog gezonder bouwmateriaal dan hout. “Hout krijgt momenteel veel aandacht als ecologisch, milieuvriendelijk bouwmateriaal en dat is prima, maar stro doet daar niet voor onder. Integendeel, wetenschappelijk is aangetoond dat stro in een korter tijdsbestek meer CO2 opslaat dan hout. Immers: een boom doet er 40 à 50 jaar over om 600 kg CO2 per kuub op te slaan in het hout, terwijl stro 120 kg CO2 per jaar herbergt. Als je het goed wilt doen, pak je stro als isolator en hout voor de draagconstructie.”
Woning- of utiliteitsbouw met stro is in Nederland meer uitzondering dan regel en bovendien blijft het als ecologisch, gezond bouwmateriaal vaak onderbelicht. In omringende landen, Frankrijk, de VS en Canada echter, wordt al vaker met stro gebouwd.
De directeur van Strotec is opgeleid als bouwkundig ingenieur en heeft ruime ervaring bij woningcorporaties en als zelfstandig interim-manager en technisch bouwbegeleider. “Ik las een boek over budgetbouw in België waarbij stro werd gebruikt. Ik was meteen verkocht. Hij richtte Strotec op en kwam in contact met EcoCocon uit Slowakije, dat al tien jaar prefab stropanelen produceert voor woningbouw. Strotec is inmiddels exclusief distributeur geworden voor Nederland.
Projectleider Patrick Perre, uitvoerder Bas Staal en directeur Nico van Gisbergen van aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen bouwden voor de eerste keer met de prefab stropanelen. Daarvoor moest er eerst nog heel wat water door de Rijn stromen voordat Van Gisbergen in zee ging met Strotec. “We deinzen zeker niet terug voor innovaties die gezond en ecologisch bouwen stimuleren, maar wij zijn verantwoordelijk voor de bouwmethode enmoeten een garantie afgeven aan onze opdrachtgever”, zegt Nico van Gisbergen. “EcoCocon heeft ons overtuigd dat het bouwfysisch en constructief klopt wat ze ons in de berekeningen en attesten hebben voorgeschoteld. Het belangrijkste voor ons was dat er geen vochtophoping komt door condensatie in de constructie van de panelen. Zodoende weten we zeker dat er over enkele jaren geen problemen optreden met de sterkte van de constructie.”
De in Westwaard verwerkte stropanelen zijn via een kraan op de plek gehesen. In totaal worden 587 panelen verwerkt. “Elke levering is tot dusver keurig op tijd vanuit Slowakije aangekomen”, zegt projectleider Patrick Perre van J.A. van Gisbergen. “Dat was natuurlijk ook even spannend of dat goed zou gaan. Maar niets dan lof voor EcoCocon.
Lees het hele artikel in de maart editie van vakblad AANNEMER